Mesto Bardejov 

         

        Mesto Bardejov je historicky a kultúrne bohaté mesto, považované za jedno z najkrajších slovenských miest. Prvá zmienka o Bardejove pochádza z roku 1241. Bardejov ležal na významnej obchodnej ceste medzi Čiernym a Baltským morom a vďaka obchodnému ruchu urobil sa stalo z malej osady v pomerne krátkom čase bohaté mesto. V roku 1376 povýšil kráľ Ľudovít I. Bardejov na Slobodné kráľovské mesto.  

        V 17. storočí začal hospodársky úpadok mesta. Neobišli ho ani tökölyovskí či rákocziovskí vojaci, ani morová epidémia. V 19. storočí sa začalo rozvíjať bankovníctvo a priemysel v malom rozsahu, no najväčší rozvoj bol zaznamenaný po II. svetovej vojne. Veľká pozornosť sa začala venovať obnove historických pamiatok. Historické jadro mesta bolo už v 50-tych rokoch vyhlásené za Mestskú pamiatkovú rezerváciu. V roku 2000 bolo historické námestie spolu s komplexom stavieb tvoriacich židovské suburbium z 18. storočia zapísané do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. 

         

        Bardejov je známy svojimi svetoznámymi kúpeľmi, krásnou okolitou prírodou, je prirodzeným strediskom cestovného ruchu v Prešovskom kraji a tiž je známy ako mesto s bohatým kultúrnym a spoločenským životom. 

         

        Je to významné mesto, ktorého cennou devízou sú pamiatky vytvorené v období stredoveku.

        Najvzácnejšou časťou mesta je Radničné námestie v tvare obdĺžnika s rozlohou 260 x 80 metrov obkolesené z troch strán 46 - timi nádhernými gotickými meštianskymi domami. Štvrtá, severná strana, je vymedzená dominante mesta - gotickému farskému kostolu - Bazilike minor sv. Egídia.

         

        Zdroj: http://slovakia.travel/bardejov

         

        Bazilika minor Sv. Egídia je gotickou trojloďovou bazilikou postavenou na mieste bývalého kláštorného komplexu cisterciánov so súborom jedenástich neskorogotických krídlových oltárov z 15. storočia, z ktorých niektoré plastiky sa považujú za vrcholné európske rezbárske práce. Predpokladá sa, že s výstavbou sa začalo v 14. storočí avšak terajšia podoba sa začala tvoriť v druhej polovici 15. storočia a postupne dostal podobu veľkolepej gotickej baziliky s tromi loďami.

        Slávnostný akt povýšenia chrámu na Baziliku minor, na základe Apoštolského BREVE pápeža Jána Pavla II., sa uskutočnilo 29. septembra 2001. Týmto sa bardejovský chrám sv. Egídia stal v poradí už siedmou bazilikou na Slovensku.


        Zdroj: http://www.e-bardejov.sk/bazilika-minor-svateho-egidia.php

         

        Mestská radnica je goticko - renesančná stavba postavená v rokoch 1505 - 1509. Je prvou stavbou renesancie na území Slovenska. V roku 1985 bola vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku. V súčasnosti slúži na prezentáciu najhodnotnejších umeleckých a historických exponátov Šarišského múzea. 


        Zdroj: www.bardejov.sk

         

         

        Bardejovské Kúpele 

         

        Prvá zmienka o Bardejovských Kúpeľoch je z roku 1247. Výraznejší rozvoj začína po roku 1505, keď boli vybudované kabíny na kúpanie chorých. V roku 1777 postavili v blízkosti prameňov murovanú budovu s dvanástimi izbami. Kúpele boli zaujímavé najmä pre  maďarskú i poľskú šľachtu, čo malo veľký význam pre rozvoj kúpeľov. V prvej polovici 19. storočia zaznamenali Bardejovské Kúpele najväčší rozkvet. V krátkom čase sa postavil nový priestranný kúpeľný dom a niekoľko obytných budov. V tomto období sa využívalo už 13 minerálnych prameňov. 

         

        Zdroj: www.kupele-bj.sk

         

        Najvzácnejším bohatstvom Bardejovských Kúpeľov sú vzácne zdroje prírodných liečivých minerálnych vôd, ktoré sú základom komplexnej kúpeľnej liečby. Prírodné liečivé minerálne vody Bardejovských Kúpeľov svojím zložením patria medzi najvýznamnejšie v Európe. Používajú sa hlavne na pitné kúry, inhalácie, minerálne kúpele a irigácie dutiny ústnej. 

        Liečia sa tu choroby tráviaceho ústrojenstva, choroby z poruchy látkovej výmeny, netuberkulózne choroby dýchacích ciest, choroby obličiek, ženské choroby, choroby obehového ústrojenstva a choroby po ukončení onkologickej liečby.

         

         

        V areáli kúpeľov sa nachádza letné kúpalisko s vyhrievanou vodou, tenisové kurty a krytá tenisová hala, miniaturgolf, kyslíková dráha, turistické a cyklistické chodníky, Múzeum ľudovej architektúry - skanzen.

         

        Zdroj: www.kupele-bj.sk

         

         

        Medzi najnavštevovanejšie atrakcie kúpeľov patrí moderné Wellness SPA  - bazénový a saunový svet, Beauty Studio vybavené najmodernejšími prístrojmi na kozmetické kúry a tvarovanie postavy. 

         

        Viac informácií nájdete na stránke: http://www.kupele-bj.sk

         

         

         


        PRIHLÁSTE SA NA ODBER NOVINIEK