Czorsztyńskie jazero

         

        Czorsztyńskie jazero má plochu 10 km2 a spolu so Sromowským jazerom vznikli prehradením rieky Dunajec a vybudovaním priehrady medzi hradmi Czorsztyn a Niedzica. Priehrada bola dokončená v roku 1997. Výstavbou priehrady sa zväčšil prietok Dunajca, zlepšila sa dostupnosť zásob vody, vyriešil sa dlhoročný problém s pitnou vodou a vďaka nej sa udržuje optimálna hladina Dunajca vhodná na splavovanie rieky Pieninským prielomom. 

        Priehrada sa nachádza vo východnej časti Novotarskej kotliny v Poľskej republike, poniže obce Czorstzyn, medzi Spišskými a Centrálnymi Pieninami.

        Elektráreň je pravdepodobne jedinou stavbou svojho druhu v Malopoľsku, ktorá je sprístupnená návštevníkom. Prehliadky so sprievodcom zahrňujú prehliadku turbín, interiéru elektrárne, koruny priehrady a podzemného tunelu. 

         Zdroj: www.aktuality.sk

         

         

        Jazero je v súčasnosti využívané aj na rekreáciu. V okolí jazera sa nachádzajú rekreačné strediská, v ktorých je možné si zapožičať loďky s veslami, kajaky, vodné bicykle či jachty. Jednou z možností ako si vychutnať krásne jazero je aj plavba na vyhliadkovej lodi (prístav sa nachádza v blízkosti hradu Niedzica). Atrakciou je aj umelo vybudovaná piesočnatá pláž so stráženým kúpaliskom. 

        V zime je možné lyžovať na okolitých lyžiarskych svahoch alebo korčuľovať na zamznutom ľade.

         Zdroj: www.niedzica.pl

         

         

        Tridsať kilometrov dlhý breh priehradného jazera lemujú aj dva hrady: Niedzica a Czorstyn. 

         

         

         

        Zámok Dunajec v Niedzici      niedzica      niedzica

         

         


        Stredoveký hrad Niedzica sa nachádza na pravom brehu Czorsztyńskieho jazera. Hrad Niedzica, nazývaný aj Dunajec, bol niekdajším centrom dunajeckého panstva. Hrad patril od založenia až do roku 1920 pod Uhorskú správu a Uhorským šľachtickým rodom. Po tomto roku pripadol aj s okolitými obcami Poľsku.

         

        Prvá zmienka o hrade pochádza z roku 1325, kedy bolo zrejme ešte veľmi jednoduché sídlo, ktoré  ležalo na území spišskej župy. Jeho vlastníkmi boli bratia Rykolf a Koksz z rodu Berzewičov, avšak nasledujúceho roku bol hrad kráľom Karolom Róbertom skonfiškovaný a odovzdaný Palatinovi Wilhelmovi Drugethovi. Zmienka o "novom hrade Dunajec" v jeho závete z roku 1330 naznačuje, že práve on mohol byť stavebníkom kamenného hradu.  

        V roku 1683 musel barón Giovanelli brániť Niedziczu pred uhorskými povstalcami Imricha Thökollyho. Hrad bol povstalcami dobitý a vylúpený. Až v rokoch 1821-23 sa hrad dočkal opravy, horný hrad však bol ponechaný ako malebná ruina.

         

        V polovici 19. storočia hrad vyhorel, no následne bol opravený takmer do takej podoby, v akej ho môžeme vidieť dnes. 

        V roku 1949 prešiel zámok pod správu ministerstva kultúry, ktoré začalo dlhodobé konzervačné práce spojené s architektonickým a archeologickým výskumom. Tie pokračovali s prestávkami až do začiatku 90. rokov 20. storočia.

         

        V súčasnosti je na zámku umiestnené regionálne národopisné múzeum.

         

        Návštevné hodiny - v skupinách so sprievodcom


        01.05. - 31.09. každý deň od 9:00 - 18:30
        01.10. - 30.04.  od 9:00 - 15:30 (okrem pondelka)

        Trvanie prehliadky je cca 1:15 hod. 

         

         

        Zrúcaniny hradu Czorsztyn   

         

        Zrúcaniny hradu sa nachádzajú na vrchole Zámkovej hory (588 m n.m.). V súčasnosti je to polostrov obkolesený vodami Czorsztynskej priehrady.

        Prvá písomná zmienka o hrade bola pod  názov Wronin. Hrad bol postavený pri dôležitej obchodnej ceste smerom Krakow – Buda. Spočiatku bola na tomto mieste postavená drevená pevnosť, ktorá plnila funkciu kráľovskej colnej stanice, až v 14. storočí bol vybudovaný kamenný hrad v ktorom sa zdržiaval poľský kráľ Vladislav II.

         

        V 17. storočí začal hrad postupne chátrať, v roku 1735 bol dokonca vyrabovaný a nakoniec ho v roku 1790 zasiahol blesk, následkom ktorého vznikol ničivý požiar. Jeho ruiny sa však podarilo zachovať dodnes a po rekonštrukcii bol sprístupnený verejnosti. V jeho interiéri sa nachádza hradné múzeum.                                            

         

         

         

         

        Obec Niedzica-rodisko Michala Dočolomanského

         

        V roku 2010 na rodnom dome herca Michala Dočolomanského v poľskej Niedzici odhalili pamätnú tabuľu pripomínajúcu túto osobnosť slovenskej kultúry. Pamätná tabuľa sa nachádza na dome, ktorý v čase jeho narodenia slúžil ako škola. 

         

        Zdroj: www.slovacivosvete.sk


        PRIHLÁSTE SA NA ODBER NOVINIEK