Haligovské skaly   Haligovce   haligovské skaly

         

        Chránený prírodný výtvor na území Pieninského národného parku. Predstavuje ucelený komplex vápencových skál a sutín so vzácnou flórou a faunou na rozlohe 63 hektárov. Nachádza sa tu veľká jaskyňa Aksamitka (753 m.n.m.),  Brestová diera pri Bielej skale a asi 30 m dlhá Zbojnícka jaskyňa pod Hrubou skalou, ktorú poznáme podľa 5 m vysokého skalného okna nazývaného Zbojnícka brána.

         

        Zroj: www. hiking.sk 

         

        Zroj: www. hiking.sk 

         

         

        Jaskyňa Aksamitka leží v nadmorskej výške 750 m a považujeme ju za typickú krasovú jaskyňu. Na jej vzniku sa výrazne podieľali horniny, ktoré sa časom zvetrávali a uvoľňovali, a voda, ktorá presakovala dovnútra krasového masívu. Aksamitka je typická svojimi chodbami či rútivými a balvanitými dómami. V minulosti slúžila Aksamitka ako útočisko divých zvierat a našich predkov. Dôkazom je nález z roku 1874 – na dne jaskyne sa našiel hrot zo sobieho parohu a zvyšky artefaktov z doby kamennej. 

        Legenda o názve Aksamitky siaha do 15. storočia, kedy známy bratrícky veliteľ Peter Aksamit neuposlúchol Jána Jiskru a namiesto boja lúpil a raboval. Podľa povesti to však pred smrťou oľutoval, sadol si do jaskyne a začal plakať. Každá jeho slza sa premenila na čarokrásny kvapeľ. 

         

         

        Zdroj: TASR/Oliver Ondráš

         

        Možno práve táto legenda o jaskyni nezabránila návštevám turistov a obyvateľov Haligoviec. Kvôli ochrane jaskyne a zachovaniu jej hodnôt bola Aksamitka v roku 1976 vyhlásená za chránený prírodný výtvor a v roku 1996 ju zaradili medzi národné prírodné pamiatky. V súčasnosti nie je verejnosti prístupná!

         

        Zdroj: TASR/Oliver Ondráš

         

         


        PRIHLÁSTE SA NA ODBER NOVINIEK