Szczawnica

         

         

        Známe kúpeľné mestečko Szczawnica patrí medzi najstaršie kúpele karpatskej skupiny, pretože jej minerálne vody boli známe už od samého začiatku. Názov obce je odvodený z goralského pomenovania pre kyslú vodu „ščaca“. Szczawnicu preslávili minerálne vody (slané alkalické pramene s obsahom jódu a brómu). Vzhľadom na svoju špecifickú mikroklímu a prítomnosť minerálnych prameňov sa mesto špecializuje na liečbu ochorení dýchacích ciest, tráviaceho, močového aj pohybového ústrojenstva. Kúpele okrem iného ponúkajú procedúry v inhalatóriu, ktoré je vybavené unikátnymi vzduchovými komorami určenými na liečbu pľúcnych ochorení.

         

               

         Zdroj: www.szczawnica.pl                                                                                   Zdroj: www.szczawnica.pl                                      Zdroj: www.uzdrowiskoszczawnica.pl                      

         

         

         

         Zdroj: www.uzdrowiskoszczawnica.pl

                                       

                                                      

         Szczawnica kladie veľký dôraz na rozvoj športu, cestovného ruchu a rekreácie. Nachádzajú sa tu početné  turistické trasy vedúce na najvyššie vrcholy horských masívov Pieniny a Gorce, do prírodných rezervácií Wawoz Homole, Wysokie Skalki a do jednej z najkrajších rezervácií - Bielej vody. 

         

         

         Zdroj: www.szczawnica.pl 

         

         

        Návštevníci sa môžu z centra mesta vyviezť sedačkovou lanovkou na vyhliadkovú horu Pálenica, odkiaľ sa im naskytne prekrásna panoráma Tatier, Pienin a celej Szczawnice. V zime sú v prevádzke lyžiarske vleky s umelo zasnežovanými zjazdovkami. Mestečko má novopostavenú toboganovú dráhu, turistickým chodníkom a cyklotrasou je spojené so slovenskou časťou Pienin. Vrelo odporúčame navštíviť  po splave na pltiach ( cca 15 – 30 min. peši od konca splavu).

         

         

        Zdroj: www.pkl.pl


        PRIHLÁSTE SA NA ODBER NOVINIEK