Lesnica

         

         

        Malebná zamagurská obec Lesnica leží na severozápade Staroľubovnianskeho okresu pri hranici s Poľskom. Je jednou z najstarších obcí na Zamagurí, v ktorom počas storočí žili gorali, ktorí sa zaoberali roľníctvom a pastierstvom. Poloha pod hlavným hrebeňom Malých Pienin a celkový ráz tunajšej horskej prírody zanechá v každom návštevníkovi obce nezabudnuteľný dojem. 

         

        V severozápadnej časti obce sa nachádza kaňon Dunajca a Lesnického potoka s krasovými útvarmi. 5/6 rozlohy Lesnice zasahuje do Národnej prírodnej rezervácie PIENAP (Pieninský národný park).

         

        Turistický chodník popri rieke Dunajec spája Lesnicu s obcou Červený Kláštor. V týchto miestach vytvára Dunajec štátnu hranicu s Poľskom. V katastri obce je výstupište pltí, na ktorých sa splavuje Dunajec na slovenskej strane.

         

         

         

        Najstarší písomný doklad v ktorom sa spomína obec Lesnica je z roku 1297. Založili ju šoltýskou kolonizáciou Gorgeyovci z Toporca na území, ktoré sa dodnes nazýva Stará Lesnica. Popri nej existovala v 15. storočí už aj Nová Lesnica, čo dokumentuje rýchly vzrast obce. V 16. storočí ju zemepáni predali rehoľníkom zČerveného kláštora


        V 19. storočí ju často navštevovali kúpeľní hostia, ktorí prechádzali medzi Smerdžonkou (Červený Kláštor) a Szczawnicou. V období 1938-1939 prináležala Poľsku. 

         

        V obci sa nachádza rímskokatolícky kostol zo 17. storočia vybudovaný na gotických základoch, domy v radovej zástavbe s postrannými vstupnými bránami a drevenice z hrubých brvien. Zachovalo sa tu veľa povestí viažúcich sa k Pieninám a v obci sa ešte čiastočne nosí menej zdobený goralský kroj. 

         

        Neobyčajné prírodné podmienky lesnického chotára, okolité útvary Pieninského bradlového pásma ako aj osobitá fauna a flóra, sú ako stvorené pre pobyt turistov a návštevnékov, ktorí v stále hojnejšom počte tento rázovitý kraj navštevujú.

        Zdroj: http://www.lesnica.sk/index26.html?id=18


        PRIHLÁSTE SA NA ODBER NOVINIEK