Malá Franková


        Obec vznikla v 16. storočí ako poddanská obec Červeného Kláštora. Obec, nárečovo nazývaná Frankófki, sa nachádza v údolí pohoria Spišská Magura nad Frankovským potokom v blízkosti poľských hraníc, Vysokých TatierPienin a obcí Červený KláštorOsturňa či Ždiar.

        Franková svoje meno dostala zrejme po magistrovi Frankovi z rodu Berzevici, ktorý tu žil koncom 13. a 14.storočia. 

        V rokoch 1979-1990 boli Veľká a Malá Franková zlúčené do obce Franková. Od roku 1990 je Malá Franková opäť samostatnou obcou.

         

         

        K najväčším pamätihodnostiam obce patrí drevený Kostol sv. Jozefa s neskorobarokovým oltárom z druhej polovice 18. storočia. Kostolík bol postavený v roku 1895, renovovaný v rokoch 1945-1950 a 1994-1995. Vedľa neho sa nachádza obnovená zvonica (1999) so starým zvonom. 

         

        V obci sa nachádza Ogrod svätých sedmopočetníkov – staroslovenský areál a prvé ľudové múzeum hlaholiky. Pri vstupe do areálu sa nachádza pieskovcová socha Matky Božej.

         Zaujímavý je unikátny drevený kríž so solárnym podsvietením pod hrebeňom Spišskej Magury, postavený pri príležitosti 400. výročia založenia obce ako prejav vďaky predkom, ktorí tu zanechali prekrásne prírodné a kultúrne dedičstvo.

          

        Na prelome júla a augusta sa v obci koná kultúrny festival Zogrod.

        Z obce vedú turistické chodníky a cyklotrasy na hrebeň Spišskej Magury, do Jezerského sedla  a Bachledovej doliny. 

         


        PRIHLÁSTE SA NA ODBER NOVINIEK