Nestville Park a Čokoládovňa - Hniezdne

         

         

        Názov Nestville Park vznikol spojením slov NEST a VILLE, pričom, „NEST“ znamená hniezdo a „VILLE“ je skratka anglického slova „VILLAGE“ , čo v preklade znamená obec, čiže v plnom preklade Hniezdne. Malebná dedinka Hniezdne sa nachádza len 5 km západne od Starej Ľubovne. 

        Zdroj: www.nestvillepark.sk

         

        Jedným z rozhodujúcich dôvodov vybudovať túto turistickú atrakciu bol významný objav v podhradí hradu v Starej Ľubovni, z ktorého vyplýva, že v Starej Ľubovni sa nachádzal najstarší zachovaný liehovar na Slovensku, postavený už v polovici 18. storočia. Základ starého liehovaru stojí pod hradom dodnes. Podľa všetkého ide o najstarší zachovaný objekt tohto druhu na území Slovenska.

         

        V Nestville Parku sa nachádza expozícia tradičných ľudových remesiel spojená s prezentáciou histórie a súčasnosťou liehovarníctva na severnom Spiši. Cieľom je priblížiť zručnosť ľudí žijúcich na tomto území a nadviazať na ich tradície. 

         

        Prehliadka expozície je rozdelená na tri časti:

        História – expozícia ľudových remesiel, ktoré súviseli s liehovarníctvom

        Moderna – ukážka jedného z najmodernejších liehovarov v strednej Európe

        Tradície – Rezbárska sála, ktorá je skvostným dielom rezbárov. 

         

        V Rezbárskej sále, ktorá je skvostným dielom miestnych rezbárov, sa nachádza najväčší vyrezávaný drevený obraz v Európe. Pracovali na ňom tri roky a je srdcom celej expozície. Prehliadka miestnosti je spojená s ochutnávkou prvej slovenskej whisky Nestville, ktorá tu zrie v dubových sudoch.

        Zdroj: zaostri.sk

         

        V areáli sa nachádza aj čokoládovňa Nestville Chocolate, ktorej cieľom je ponúknuť ako jediná čokoládovňa v regióne vynikajúcu chuť kvalitnej čokolády a predstaviť ľuďom históriu, samotné spracovanie a výrobu rôznych čokoládových špecialít. 

        Zdroj: facebook

         

        Čokoládovňa ponúka pralinky, lámanú čokoládu, medianty a tabuľkovú čokoládu. Samotná výrobňa čokolády je prepojená s čokoládovňou, v ktorej si môžu návštevníci posedieť pri šálke horúcej čokolády a cez sklo pozorovať, ako sa čokoláda priamo vyrába. V čokoládovni Nestville je samozrejme možné si všetky výrobky z aktuálneho portfólia zakúpiť.


        Zdroj: facebook


        PRIHLÁSTE SA NA ODBER NOVINIEK