Osvienčim - Koncentračný tábor  

         

        Koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau bol najväčší nemecký vyhladzovací tábor v dobe nacizmu počas druhej svetovej vojny. Bol zriadený roku 1941 asi 3 km od zajateckého tábora Auschwitz I, v dedine Brzezinka (nem. Birkenau, slov. Brezinka) neďaleko poľského mestečka Osvienčim, asi 60 km západne od Krakova. Do koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau bolo deportovaných približne 1,3 milióna ľudí. Prenasledovaní boli predovšetkým Židia, ale aj Rómovia, Sovietskí zajatci a taktiež mnohí ďalší.  V Osvienčime zahynulo približne 1,5 milióna nevinných ľudí. Asi 900 000 deportovaných hneď po príjazde poslali do plynových komôr alebo zastrelili; zvyšných 200 000 zomrelo na následky chorôb, podvýživy, týrania, lekárskych pokusov alebo neskoršieho splynovania.

         

         

        Zdroj: osviencim.sk

         

        Tábory boli v Osvienčime tri. Ako prvý bol postavený v roku 1940 Auschwitz I. Pred vstupom do neho sa nachádza známy nápis Arbeit macht frei. Pre nedostatočnú kapacitu bol postavený v Brezinke najväčší komplex – Auschwitz Birkenau (Auschwitz II). Tretí tábor sa začal stavať v Monowiciach v marci 1942. Išlo predovšetkým o pracovný tábor. Vyrábal sa tu hlavne kaučuk a syntetické vlákna.

         

          

         Zdroj: osviencim.sk

         

         

        „Auschwitz“ sa stal symbolom holokaustu a genocídy. V roku 1979 bol koncentračný tábor zapísaný do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

        V súčasnosti je Osvienčim prístupný aj pre verejnosť. Tábor je otvorený celoročne. Vo vyhradených hodinách je možné Auschwitz navštíviť bezplatne.

         

        Zaujímavosti Osvienčimu


        1. Koncentračný tábor sa začal budovať na príkaz Himmle
        ra dňa 27. apríla 1940 a Nemci ho opustili 17. januára 1945, keď sa z východu približovala Červená armáda zo ZSSR.


        2. Ide o najväčší koncentračný tábor v celom Poľsku, resp. na celom svete.

        3. Doktor Mengele, ktorý poslal do plynových komôr státisíce ľudí bol zajatý Sovietskou armádou. Nevedeli o ňom a bol zo zajatia prepustený na slobodu. Po vojne ho dlhé desaťročia neúspešne hľadali a ukrýval sa po celom svete. Našiel sa až po smrti.

        4. Až 90% ľudí, ktorí tu zomreli, boli Židia.

        5. Svedok, ktorý prežil hladomor v Osvienčime tvrdil, že jedlo bolo iba jeden krát za deň, a to každý deň to isté – riedka polievka s hráškom.

        6. Známy nápis Arbeit macht frei, ktorý zdobí bránu väznice bol 18.12.2009 ukradnutý. Zlodejov sa nakoniec podarilo vypátrať.

         


        PRIHLÁSTE SA NA ODBER NOVINIEK