Slovenský raj 

         

        Predstavuje svojrázne krasové územie s členitým reliéfom s množstvom roklín, tiesňav, úzkych dolín a kaňonov, so zachovanými planinami, ktoré sú bohaté na krasové formy s typickou faunou Karpát. Je to aj územie so vzácnymi živočíšnymi spoločenstvami tiesňav. V roku 1964 bol Slovenský raj ako prvý na Slovensku vyhlásený za chránenú krajinnú oblasť. Aj keď je toto výnimočné územie, ktoré bolo vyhlásené v roku 1988 za národný park, prísne chránené, môže spoznávanie jeho krás zažiť každý vďaka hustej sieti turistických chodníkov, ktoré sú v nepriechodných úsekoch sprístupnené rôznymi technickými pomôckami a zariadeniami. Slovenský raj je turistom sprístupnený celoročne. 

         

        Slovenský raj sa nachádza vo východnej časti Slovenskej republiky, na severe Slovenského rudohoria, kde spolu s Muránskou planinou tvorí celok Spišsko-gemerský kras. Má prevažne charakter krasovej planiny. Pôvodne jednotná plošina je dnes tiesňavami rozčlenená na niekoľko krasových planín. V okrajových oblastiach Slovenského raja sú zarezané kaňony – na severe kaňon rieky Hornád, na juhu rieky Hnilec. 

        Vo vnútri vápencového masívu vytvorila voda rozsiahle jaskynné systémy. Spomedzi vyše 450 evidovaných jaskýň, priepastí a závrtov je lokalita zaradená do Zoznamu svetového prírodného dedičstva UNESCO v jaskynnom komplexe Duča, ktorý tvoria Dobšinská ľadová jaskyňa, Stratenská jaskyňa a Psie diery.

         

        Zdroj: www.slovenskyraj.sk 

         

        Medzi najnavštevovanejšie rokliny patrí Suchá Belá, Veľký Sokol, pokračovaním ktorého je Róthova roklina, Prielom Hornádu a Kyseľ. Ďalšími obľúbenými cieľmi sú skalný výbežok Tomášovský výhľad alebo Kláštorisko s ruinami kartuziánskeho kláštora.

         


        Zdroj: www.slovenskyraj.eu

         

         

        Spišská Nová Ves 

         

        So svojou vyše 745 – ročnou históriou a živou dynamickou súčasnosťou je ideálnym východiskom pre milovníkov turistiky po drsných a zároveň malebných roklinách Slovenského raja, pre obdivovateľov pamiatok zapísaných do zoznamu UNESCO, ako aj pre záujemcov o miestami nenápadné, ale o to vzácnejšie pamiatky Gotickej cesty.

        Prvá písomná zmienka o meste Spišská Nová Ves je z roku 1268, kedy sa spomína ako Villa Nova. Koncom 13. a začiatkom 14. storočia vybudovalo mesto jedno z najväčších opevnení na Slovensku. Jeho zánik sa kladie pred polovicu 19. storočia. V rokoch 1412 až 1772 bola Spišská Nová Ves zahrnutá do zálohu spišských miest poľskému panovníkovi Vladislavovi Jagelovskému. Po roku 1871 dynamický hospodársky rozvoj Spišskej Novej Vsi stimulovala Košicko-bohumínska železnica.

         

         

         

        Mesto je historicko – kultúrnym, hospodárskym a turistickým centrom stredného Spiša. Pýši sa najdlhším šošovkovitým námestím v Európe a najvyššou kostolnou vežou na Slovensku ( 87 m ), z ktorej je nádherný pohľad na mesto a celé jeho okolie.  Na severnej strane námestia je situovaná do šírky rozložená budova, súčasťou ktorej je Levočská brána - Provinčný dom. Pôvodne to bola budova Spišskonovoveskej  radnice, v súčasnosti je tu sídlo Múzea Spiša.

        Zdroj: navstevnik.spisskanovaves.eu

         

        V Spišskej Novej Vsi sa nachádza najmladšia a najmenšia, no podľa mnohých návštevníkov najkrajšia zoologická záhrada na Slovensku. Rozprestiera sa na ploche 8 hektárov a je možné v nej uvidieť vyše 230 zvierat.

        Atraktivitu mesta zvyšujú aj divadlá, kiná, galéria, múzea, lanový park, kúpalisko, tenisové kurty, lyžiarske stredisko a prímestské športové letisko.

         


        PRIHLÁSTE SA NA ODBER NOVINIEK