Spišská Stará Ves

         

        Mesto leží medzi pohorím Spišská Magura a hraničnou riekou Dunajec. Po západnej strane sa vinie hranica s Poľskou republikou. Na východnej strane sa nachádza národný park Pieniny. Mesto je centrom celého Zamaguria, ktoré pozostáva z 19 katastrálnych území.

        Zdroj: http://www.spisskastaraves.sk/historia/

         

        Prvá písomná zmienka o meste je z roku 1309 (latinský názov: Antiqua Villa). Mesto pravdepodobne existovalo už pred tatárskym vpádom v 13. storočíKoncom 14. storočia bola Spišská Stará Ves strediskom obchodu a remesiel. Mesto ležalo na významnej obchodnej ceste, konali sa tu pravidelné utorkové jarmoky, jej obyvatelia boli oslobodení od platenia cla a mýta. Mestské výsady dostala od kráľa Žigmunda Luxemburského v roku 1399. Neskôr, ešte ako súčasť Uhorska, sa stala centrom okresu.

        S počtom obyvateľov 2228 (r.2011) je tretím najmenším slovenským mestom. Po roku 1989 sa stáva centrom turistického ruchu v Zamagurí.

        Z historických pamiatok sa v meste zachoval kostol Nanebovzatia Panny Márie z druhej polovici 14. storočia. Hlavný oltár je neskorobarokový a pochádza z roku 1765. Z 18. storočia pochádza kaplnka Najsvätejšej Trojice, kaplnka sv. Fabiána a Šebastiána a kaplnka Premenenia Pána. V polovici 18. storočia bol postavený kaštieľ Na tridsiatku. Bola to pôvodne barokovo-klasicistická stavba, no v roku 1860 bola neoklasicisticky upravená.

        Zdroj: http://www.spisskastaraves.sk/cirkev/

        V centre mesta sa nachádza aj pomník obetí vojny či Galéria Ferdinanda Katonu.  


        PRIHLÁSTE SA NA ODBER NOVINIEK