Ľubovniansky hrad a skanzen 

         

         

        Na vápencovom brale sa nad Starou Ľubovňou vypína kamenný hrad Ľubovňa postavený začiatkom 14. storočia. Prvá písomná zmienka o hrade ako o jednom z kráľovských sídiel je z roku 1311. Najstaršiu časť hradu tvorí hlavná veža a gotický palác. Hrad sa po roku 1412 stal sídlom poľských starostov zálohovaných spišských miest čo prospelo jeho rozvoju. V roku 1553 hrad úplne vyhorel. Počas rekonštrukcie sa postavil nový renesančný palác. V roku 1642 bol postavený barokový palác a roku 1647 kaplnka.

         

        K najcennejším objektom hradu patrí hlavná veža, po obnove sprístupnená návštevníkom v roku 2003. V barokovom paláci je prezentovaný dobový nábytok a vo vysokom bastióne expozícia Zamoyských.

        Prehliadka hradu trvá 80 minút a možno ju uskutočniť so sprievodcom alebo individuálne so sprievodným textom. 

         

        Zdroj: http://www.kvhbeskydy.sk/zabudnuti-majitelia-hradu-lubovna-slachticky-rod-raisz-–-pani-lubovnianskeho-panstva/

         

         

        Pod hradom Ľubovňa sa nachádza Ľubovniansky skanzen s ukážkami ľudovej architektúry Spiša a Šariša. Patrí k najmladším na Slovensku, verejnosti bol sprístupnený v roku 1985 a v súčasnosti ho tvorí 25 objektov. Dominantou expozície je zrubový gréckokatolícky kostolík východného obradu z Matysovej z roku 1833, zasvätený sv. Michalovi archanjelovi. 

         

        Zdroj: http://slovakia.travel/narodopisna-expozicia-v-prirode-skanzen-v-starej-lubovni

         

         

        Viac info. na stránke: http://www.hradlubovna.sk/sk/home-sk

        Časy vstupov a cenník: http://www.hradlubovna.sk/sk/info-sk/


        PRIHLÁSTE SA NA ODBER NOVINIEK