Veľký Lipník 

         

         

        Obec Veľký Lipník sa nachádza na rozhraní Pienin a Spišskej Magury v doline potoka Lipník a jeho prítoku Šoltysa. Severná časť obce hraničí s Poľskou republikou a časť obce patrí aj do PNP. 

         

         

         

        V druhej polovici 13. storočia sa objavujú prvé písomné zmienky o existencii obce Veľký Lipník. V 15. a 16. storočí sa obec osídľovala prevažne Rusínmi, ktorí sa venovali hlavne pastierstvu a chovu dobytka. 

        Od svojho vzniku mala obec prevážne poľnohospodársky charakter, obyvatelia sa živili najmä roľníckou činnosťou alebo pastierstvom a chovom dobytka.

         

        Popri málo výnosnom poľnohospodárstve sa obyvateľstvo začalo zaoberať aj remeselnou činnosťou (ručné tkanie kobercov, výroba a farbenie plátna a súkna, ...) a príležitostnými povolaniami. Známe je najmä vandrovné drotárstvo, ktorým sa živilo veľa mužov z obce.

        Na prelome 19. a 20. storočia postihlo obec hromadné vysťahovalectvo a obyvatelia obce odchádzali za prácou do cudziny. 

        Po skončení 2. svetovej vojny v roku 1945 sa niekoľko rodín z obce vysťahovalo na Ukrajinu, niektoré rodiny sa skôr či neskôr vrátili späť.

         

        V obci sa z historických pamiatok nachádza barokovo-klasicistický kostol sv. Michala z r. 1794, veža zakončená barokovou kaplnkou staroruského typu a vzácny ikonostas zo začiatku 20. storočia. 

         

         

         

        Vďaka polohe v blízkosti Pieninského národného parku a Poľskej republiky je obec Veľký Lipník vyhľadávanou turistickou atrakciou. Nájdeme tu značené turistické chodníky, v zime lyžiarske vleky či turistický prechod do susednej krajiny PL cez Kohutí vrch. 

         


        PRIHLÁSTE SA NA ODBER NOVINIEK