Vysoké Tatry 

         

        Zdroj: hiking.com

         

         

        Vysoké Tatry alebo inak nazývané najmenšie veľhory sveta sú zároveň najvyšším pohorím Slovenska a Poľskej republiky. 

        Pohorie svojou rozlohou zaberá plochu 341 km2. Približne tri štvrtiny rozlohy Tatier sa nachádzajú na území Slovenska. Horstvo Tatier je ľadovcového pôvodu s výraznými ostrými štítmi, hlbokými ľadovcovými dolinami, plesami a vodopádmi. Niektoré rastlinstvo a živočístvo prežíva už od doby ľadovej, príkladom je najznámejší symbol tatranskej prírody - kamzík vrchovský tatranský. 

        V Tatrách nájdete 35 dolín. Najdlhšou je so svojimi 11 km Bielovodská dolina. Viac ako 100 plies, kde najväčším a najhlbším plesom je Veľké Hincovo pleso s rozlohou 20,08 ha a hĺbkou až 53 m. A vyše 300 jaskýň, no len jedna z nich je sprístupnená verejnosti - Belianska jaskyňa

         

        Tatranský národný park (TANAP) je najstarším národných parkom Slovenskej Rebubliky. Bol založený 1.januára 1949. Rozprestiera sa na celom území Tatier a v priľahlých kotlinách na plohe 1 045 km2. Poslaním TANAPu je zachovanie rozmanitosti rastlinných a živočíšnych druhov a ochrana tatranskej prírody.

         

        Na území TANAPu sa nachádza približne 600 km značkovaných chodníkov, ktoré dovedú turistov k najzaujímavejším miestam Vysokých Tatier. 

        Včase od od 1. novembra do 15. júna je približne 230 km značkovaných chodníkov uzavretých, pre zvyšnú časť používajú Štátne lesy TANAPu zimné značenie. V danom termíne je možné navštíviť všetky tatranské chaty, okrem Chaty pod Rysmi.

         

         

        Región Tatry - zaujímavosti, čo musíte vidieť! 

         

         

         

         

        Starý Smokovec – Hrebienok 

         

        Najstaršia tatranská osada je kľúčovým centrom, najvýznamnejšou časťou mesta Vysoké Tatry a dôležitou križovatkou cestovného ruchu. Je zároveň železničným uzlom Tatranskej elektrickej železnice, centrom Horskej služby TANAP a sídla Horských vodcov Tatry. Je vzdialený od Popradu len 13 kilometrov a je dostupný verejnou dopravou do 20 minút.

         

        Zdroj: www.omestach.sk

         

        Sídelná časť pod Slavkovským štítom je východiskovou základňou pre náročnú turistiku a je vyhľadávaná pre smokoveckú minerálku (kyselku).

         

        Hrebienok  (1285 m.n.m.) je veľmi dôležité turistické a lyžiarske centrum nad Starým Smokovcom, na juhovýchodnom úpätí Slavkovského štítu. Nachádza sa tu pozemná lanovka ( zubačka) a sánkarská dráha. Zo Starého Smokovca trvá cesta pozemnou lanovkou na Hrebienok 7-8 minút a prekonáva 246 metrové prevýšenie, pešia túra trvá približne 45 minút. Okolie Hrebienka je obľúbeným cieľom zimných športovcov a je turistickým východiskom do Malej a Veľkej Studenej doliny a na Slavkovský štít. 

         

        Zdroj: www.ttstudio.sk

         

        Množstvo atrakcií robia z Hrebienka netradičné miesto. V zime je možnosť sánkovať sa po 2,5 km trati cez deň aj v noci alebo zažiť adrenalín na Skifox (spojenie lyžovania a sánok), Snowbike (snežný bicykel s minilyžami namiesto kolies), Snowcoot (mix BMX a snowboardom), Snowtubing (divoká jazda na snežnom tobogáne). Lyžiarske stredisko Jakubkova lúka je vhodné najmä pre lyžiarov začiatočníkov a rodiny s deťmi. V lete je k dispozícoo populárny Summer tubing a špeciálne upravený zjazd v Bike Parku. Upravené trasy Bike Parku vedú z Hrebienka do Starého Smokovca a sú vhodné aj pre rodiny s deťmi.

         

           

        Zdroj: www.regiontatry.sk

         

        Tatranská Lomnica - Lomnický štít 

         

        Tatranská Lomnica je najvýchodnejším a najkrajším turistickým centrom mesta Vysoké Tatry. Nájdete ju vo výške 850 metrov nad morom na južnom úbočí Lomnického štítu. Tatranská Lomnica je najväčšie zimné stredisko vo Vysokých Tatrách. 

        Nachádza sa tu Múzeum TANAPu, sídliace vedľa autobusovej stanice. Má stále expozície, ktoré oboznamujú návštevníkov s tunajšou horskou flórou a faunou. Prehliadka muzeálnych zbierok môže byť výborným začiatkom poznávania prírodných krás Tatier. V budove je aj sídlo Výskumnej stanice TANAPu.

         

        Zdroj: muzeum.sk

         

        Asi päť minút pešej chôdze od sídla TANAPu sa nachádza celoročná Botanická záhrada – Expozícia tatranskej prírody, v ktorej je 270 druhov tatranských rastlín na ploche 3,2 hektára. Priamo tu si môžete zakúpiť semienka a sadenice niektorých rastlín. 

         

          

        Zdroj: http://www.lesytanap.sk/sk/pre-navstevnikov/botanicka-zahrada/

         

        Lomnický štít je jedným z najznámejších vrchov Tatier. Taktiež je to druhý najvyšší vrch Slovenska. Vrchol pripomína trojhrannú pyramídu a siaha do výšky 2633,8 m. n. m. Popularitu získal vďaka visutej lanovke, ktorá k nemu vedie zo Skalnatého plesa.

         

        Zdroj: vt.sk

         

        Vyjsť na neho môžete aj z Lomnického sedla, ale len v sprievode horského vodcu. Kabínková lanovka Vás celoročne vyvezie z Tatranskej Lomnice až na Skalnaté pleso (1751 m), kde môžete po Tatranskej magistrále pokračovať cez vrchol Veľká Svišťovka (2037 m) na chatu pri Zelenom plese alebo na Hrebienok (1284 m). 

        Na Lomnickom štíte sa okrem panoramatického výhľadu môžete kochať pohľadom na prírodnú botanickú záhradku, či observatórium koróny slnka.

         

        Zdroj: vt.sk

         

        Skalnaté pleso (1 751m) ako medzizastávka k Lomnickému štítu je sídlom Astronomického ústavu SAV a uzlom viacerých turistických chodníkov k horským chatám. 

         

         

         

         

        Štrbské Pleso 

         

        Štrbské pleso je najznámejšie a najnavštevovanejšie tatranské pleso a zároveň nyjvyhľadávanejším lyžiarskym a turistickým centrom. Názov vyplýva z polohy v historickom štrbskom chotári. Je najvyššie položenou tatranskou osadou (1 350m). V minulosti najvýznamnejšie lyžiarske stredisko bolo dejiskom Majstrovstiev sveta FIS v klasických disciplínach. Moderný areál zimných športov ponúka v súčasnosti celoročné atrakcie pre všetky vekové kategórie.

        Člnkovanie na jazere Štrbského plesa má viac ako 130-ročnú tradíciu, tento unikát bojoval aj o jeden zo siedmich divov sveta. K dispozícii je 18 drevených štýlových pramíc a 1 športová pramica, ktoré sú pristavené v novovybudovanom móle s prekrásnym výhľadom na tatranské končiare.

         

        Zdroj: vt.sk

         


        PRIHLÁSTE SA NA ODBER NOVINIEK