Ždiar 

         

        Goralská obec ležiaca pod druhým najvyšším vrchom Belianskych Tatier – Ždiarskou vidlou.

        Prvá písomná zmienka o obci Ždiar je z roku 1590. Vznik obce sa predpokladá na začiatok druhej polovice 16. storočia. 

        Obec Ždiar patrí medzi klenoty Slovenska, je rázovitou podtatranskou obcou so svojimi typickými tradíciami, zvyklosťami, folklórom a kultúrou. Je špecifická ľudovou architektúrou, goralským osídlením a typickou goralskou monoštruktúrou. Jej celé priľahlé územie je začlenené do chráneného územia TANAP-u, prírodnej rezervácie Goliasová, prírodnej rezervácie Belianske Tatry, UNESCA a PRĽA. V celej oblasti je výskyt ohrozených druhov flóry a fauny.

         

        Kultúrno-historické zaujímavosti a prírodné krásy sú prednosťami tejto podtatranskej oblasti. 

         

        V roku 1977 bola táto oblasť vyhlásená za pamiatkovú rezerváciu. Nachádza sa tu až 183 pamiatok tradičného staviteľstva, čo je najviac spomedzi všetkých podobných rezervácií na Slovensku. Charakteristickými ľudovými stavbami v Ždiari sú trojpriestorové drevenice, ku ktorým priliehajú hospodárske budovy vytvárajúc spolu s nimi uzavreté hospodárske dvory. Drevenice majú často modré škárovanie, červené rámy okien a bielu ornamentálnu výzdobu.

        Zdroj: http://slovakianguide.com/sk/rezervacia-ludovej-architektury-zdiar

         

        Obec je známa aj ľudovým krojom, folklórom či kvalitnými lyžiarskými strediskami. 

         

         

        Bachledova dolina 

         

        Bachledova dolina leží na severných svahoch Spišskej Magury. Známa je hlavne vďaka lyžiarskému stredisku Bachledka Ski&Sun.

        Bachledka Ski&Sun sa rozprestiera na hrebeni Spišskej Magury s nádhernou panorámou Belianskych Tatier len 30 km severne od Popradu. Ponúka širokú škálu aktivít počas zimnej i letnej sezóny.

         

        Zdroj: bachledka.sk

         
         
        Slovenským unikátom sú zjazdové trate v troch dolinách s prístupom z troch rôznych obcí - Ždiar, Jezersko a Malá Franková. Stredisko tak spája všetkých športových nadšencov od Tatier až k Dunajcu. Lyžiari a snowboardisti majú k dispozícii 10 zjazdoviek rôznej obtiažnosti v celkovej dĺžke 10,7 km, 4-sedačku v Jezersku, 3-sedačku v Bachledovej a 5 ďalších lyžiarských vlekov.
         

         Zdroj: bachledka.sk

         
        Lyžiarske stredisko disponuje jedinečnou detskou zónou orientovanou južne na zjazdovke Bachledka I. Malých lyžiarov tu čaká lyžiarska škôlka s posuvnými pásmi a kolotočom, zábavný svet, tubingová dráha, detské ihrisko a náučný chodník. 

        Ďalšími atrakciami v stredisku Bachledka Ski&Sun sú bobová dráha s dĺžkou 1200 metrov, meraná slalomová dráha a snowrafting. Súčasťou strediska je tiež lyžiarska a snowboardová škola, servis, požičovňa športového vybavenia, reštaurácie, bufety a après-ski bar. 

        Z obce Ždiar a Jezersko premáva do lyžiarskeho strediska v hlavnej sezóne bezplatný skibus.

        Večerné lyžovanie je k dispozícii na zjazdovke Bachledka II. s dĺžkou 270 metrov s ľahkou náročnosťou. Cena večerného lyžovania je v cene celodenného lístka. 

        Pre bežeckých lyžiarov je pripravených 20 km tratí umiestnených na hrebeni. Trate sú upravované pre klasický štýl, a to jeden krát týždenne v prípade dostatku prírodného snehu.

        Viac info nájdte na stránke: www.skibachledova.sk

         

         

         

        Zdroj: bachledka.sk

         

        Lyžiarske stredisko sa v lete mení na bikepark Bachledova.

        Bikepark patrí medzi najmladšie na Slovensku. K projektovaniu tratí prispel najskúsenejší slovenský jazdec Filip Polc, ktorý sa stal tvárou bikeparku. Bikepark ponúka 5 downhillových trás rôznej náročnosti: 

        • Natural trail

        • DH American dream

        • DH Family

        • DH Roller coaster

        • DH Root sphere

        V okolí strediska je vyznačených viac ako 130km ďalších horských cyklotrás.

         

        Dominantou areálu je 14 m vysoká vyhliadková veža v sedle Spišskej Magury s krásnym výhľadom na panorámu Belianskych Tatier a Tri Koruny – Červený Kláštor. 

         

        Zdroj: bachledka.sk

         

        Obľúbenou atrakciou rodín s malými deťmi je zábavno-náučný chodník Macka Kubíka, na ktorom sa deti dozvedia o zvieratách žijúcich na tomto území a popri tom hravou formou odpovedajú na otázky z herného plánu a lúštia úlohy lesných hier.

         

        Zdroj: bachledka.sk

         

        Najnovšie vznikla aj zaujímavá pátračská hra pre staršie deti s názvom Gorgyho elixír života. Hra má 10 stanovíšť ukrytých v lese, ktorých polohu musia deti nájsť podľa GPS alebo podľa orientácie svetových strán. 
        Ďalšou športovou novinkou je 9 jamkové discgolfové ihrisko. Pri hre discgolf ide o trafenie lietajúceho disku do špeciálneho koša z rôznych stanovíšť.

        Horské stredisko Bachledka Ski&Sun sa môže pochváliť aj najvyššie položeným malým futbalovým ihriskom na Slovensku.

        Viac info na stránke:  www.sunbachledova.sk


        PRIHLÁSTE SA NA ODBER NOVINIEK