Červený Kláštor

         

         

        Červený Kláštor leží na sútoku rieky Dunajec s potokom Lipník na štátnej hranici s Poľskom, zasadený do nádhernej pieninskej scenérie pod vrchom Tri Koruny. Obcou prechádza hranica Pieninského národného parku a tvorí vstupnú bránu do národnej prírodnej rezervácie -  Prielom Dunajca. Je prirodzeným  centrom cestovného ruchu v Zamagurí.           

         

         

        Dejiny obce sú zviazané s kláštorom, ktorý v roku 1319 založil magister Kakaš Berzevici. Najprv bol kláštor sídlom kartuziánov a neskôr tu sídlila rehoľa  kamaldulov. Vďaka týmto mníchom tu vzniklo významné jazykovedné a prekladateľské centrum a tiež celoživotné dielo mnícha Cypriána - vzácny herbár. 

        S menom frátra Cypriána je spojená aj táto legenda: Cyprián bol muž veľmi múdry, ale duch nespokojný, ktorý dlho premýšľal o lietaní. V sne ho často anjeli vystríhali, aby to nechal, ale darmo. Spravil si krídla na lietanie a raz za tmavej noci vzlietol z Koruny na juh a doletel až na Tatry. Vznášal sa nad Morským okom a jeho obraz sa zrkadlil na hladine plesa. Vtedy ho zazrel anjel, vznietil búrku, zasiahol ho bleskom a zrazil na breh jazera. A na tom mieste vyrástol vrch, ktorý sa stal náhrobkom smelého letca. Kto chce rozoznať, ten vidí tvár, obrysy habitu, dolámané ramená, ktoré sa túžili vzniesť do výšav. Je to vrch "Mních". Prekliaty letec nesie obrovskú ťarchu a trpí vo večnom kamennom zajatí. 

        Kláštor najprv volali Lechnický, názov Červený kláštor dostal až neskôr podľa červených tehlových oste-ní a klenbových rebier. Podľa neho sa neskôr pomenovala aj obec. V rokoch 1956 - 1966 štát zabezpečil obnovu tejto  národnej kultúrnej pamiatky a kláštor sprístupnil verejnosti.

         

          

        Okrem splavu na tradičných pltiach je možné splaviť Dunajec aj na vlastných alebo požičaných lodiach či raftoch. 

         

        V obci sa nachadzájú prvé po vojne obnovené Kúpele Smerdžonka. Ich história siaha do prvej polovice 19. storočia. Prírodná, liečivá minerálna voda Smerdžonka je vďaka svojmu zloženiu vhodná na liečenie kožných a neurologických chorôb, chorôb pohybového ústrojenstva, pri pitných procedúrach aj pri poruchách tráviaceho ústrojenstva.

        Zdroj: http://www.pieniny.sk/kupelesmerdzonka/

         

         

         


        PRIHLÁSTE SA NA ODBER NOVINIEK