Jezersko

         

        Spišská obec Jezersko, rozkladajúca sa na severných svahoch Spišskej Magury s reťazovou zástavbou domov pozdĺž potoka, vznikla lazovou kolonizáciou začiatkom 17. storočia, keď tu Juraj Horváth z Plavča osídlil poľských utečencov.

         

        Názov obce pochádza bezpochyby od prírodného útvaru – jazera, nachádzajúceho sa v blízkosti obce. Toto jazero vzniklo prirodzeným zosuvom flyšových hornín a od roku 1967 bolo vyhlásené za chránenú prírodnú rezerváciu. 

        Jezerskejazero2.jpgObyvatelia obce sa zaoberali prevažne poľnohospodárstvom, pastierstvom a prácou v lesoch. Ich počet za posledných sto rokov neustále klesá a obec sa pretvára na rekreačnú chalupnícku dedinu. 

        V obci Jezersko sa nachádzajú 4 lyžiarske vleky a štvorsedačka. Zjazdové trate majú rôznu obtiažnosť, pričom sedačkou je možné po vyvezení sa na hrebeň Spišskej Magury prejsť na ďalšie lyžiarske svahy smerujúce do Bachledovej doliny - súčasti obce Ždiar.

        Vzhľadom na ideálne možnosti turistiky v lete a výborné lyžiarske podmienky v zime je Jezersko typickou chalupárskou obcou s rozvíjajúcim sa cestovným ruchom.

        Zdroj: http://obec.jezersko.sk/atrakcie


        PRIHLÁSTE SA NA ODBER NOVINIEK