Nowy Targ - Poľsko

         

        Mesto s vyše 650 – ročnou históriou, spojené s obchodom, remeslami, predovšetkým výrobou kožuchov a topánok.

        Prvá zmienka o meste bola už v roku 1326. V roku 1346 udelil kráľ Kazimír Veľký mestu privilégia a mesto rozrastalo na sútoku rieky Biely a Čierny Dunajec. Vďaka početným kráľovským privilégiám a rozvoju remesiel sa mesto rýchlo rozvíjalo. Už v roku 1396 bol Nowy Targ dôležitým administratívnym a obchodným centrom. Od začiatku 15. storočia sa stalo mesto kráľovským mestom.

        Rast mesta bol pozastavený vplyvom ničivého požiaru v roku 1601. Mesto poznačili aj tzv. švédske vojny. V priebehu rokov sa stal Nowy Targ rakúskou provinciou, neskôr opäť pripadol Poľsku a cez druhú svetovú vojnu bol okupovaný nemeckou armádou.

         

        V súšasnosti je Nowy Targ hlavným obchodným, kultúrnym a športovým centrom v regióne. Mesto má výborné podmienky pre športové letectvo, bežecké lyžovanie a rýchlokorčuľovanie. Nowy Targ je tiež výborným východiskovým bodom pre pešiu turistiku a cykloturistiku.     

         

         

        Hlavnou atrakciou, ktorú v žiadnom prípade netreba vynechať pri návšteve Noweho Targu sú tzv. štvrtkové jarmoky, ktoré sa v posledných rokoch rozrástli do takej miery, že sa začali konať aj v sobotu. Dnes to nie je len trhovisko podhalianských goralov, ale veľké obchodné centrum pre domácich či zahraničných turistov.

         

        Zdroj: www.targowica.eu

         

         

         

        Dębno  

        Dębno je situované v Nowotargskej kotline medzi dvoma riekami – Dunajcom a Bialkou. Mesto je rozlohou veľmi malé, má len niekoľko úzkych ulíc, avšak má predpoklady stať sa turistickým strediskom. 

         

        Debno je preslávené starodávnym kostolom sv. Michala Archanjela, datovaným do začiatku 16. storočia. Legenda o povstaní kostola hovorí o tom, že ho dali postaviť zbojníci, ktorí uvideli svätého Michala na dube.

        Kostol vybudovali z jedľového a smrekovcového dreva okolo roku 1500 a zakryli sedlovou strechou. Jeho konštrukcia je zrubová, strecha kostola a zvonice je pokrytá šindľom. Zvonica so šikmými stenami a špicatou kopulou je jednou z najstarších drevených pevností v Poľsku. V roku 2003 bol kostol zapísaný do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

        Mimoriadne hodnotné je vybavenie kostola v goticko-renesančnom slohu. V interiéri kostola sa nachádza unikátna ornamentálna polychrómia. Tvoria ju rozličné motívy, ktoré sa objavujú v 12 sústavách a 33 farebných variantoch. Zloženie použitých farieb je tajomstvom dodnes.


        Zdroj: https://en.wikipedia.org

         


        PRIHLÁSTE SA NA ODBER NOVINIEK