Z histórie pltníctva na Dunajci

        „Veru, nebol na Slovensku ten, kto sa nesplavil na drevenej plti po rieke Dunajec !“


          splav    plte

         

         

        Dunajec slúžil od pradávna ako dopravná tepna pre prevoz rôznych druhov tovarov . Už v 2. storočí pred našim letopočtom sa k Baltskému moru splavovali grécki a rímski kupci kvôli jantáru. Neskôr sa prepravovalo drevo, železo, antimón, liečivé korienky, sušené slivky, syr, medovina a iné. 

        Do dnešných čias sa zachoval tradičný klobúk pltníkov, ktorý je zdobený malými mušľami. Za každú absolvovanú cestu pribudla pltníkovi na klobúku jedna morská mušlička . Takýto klobúk, tzv. kapeľus, je dodnes neodmysliteľnou súčasťou goralského kroja. 


        Medzi prvých priekopníkov pltníctva na Dunajci patrí cestovateľ Daniel Krman z Omšenia pri Trenčíne, ktorý sa plavil po Dunajci na dlabanej plti v auguste 1708 ako vyslanec ku švédskemu kráľovi Karolovi XII., aby dohodol podporu pre odboj. Podľa ústneho podania prvým sprievodcom Pieninami a zároveň prvým výrobcom pltí bol Gondek - Kasper zo zamagurskej obce Lesnica.

         

        Po veľkých povodniach z r. 1813, ktoré znemožnili ďalšiu prepravu tovaru, začalo pltníctvo ako nákladná preprava upadať a v r. 1923 zaniklo. 

         

        Začiatky svojrázneho pltníctva môžeme datovať od 18. storočia. Od roku 1950 prešlo pltníctvo viacerými organizačnými a majetko-právnymi zmenami. V súčastnosti prevádzkujú pltníctvo jedna Pltnícka a Turistická spoločnosť, neskôr k nim pribudli ďalšie dve.

         

        Pltníctvo dnes

         

        Pltníctvo v Pieninách sa v poslednej dobe stalo vyhľadávanou turistickou atrakciou na spoločnom slovensko-poľskom úseku rieky Dunajec. Vyhliadkové plavby na pltiach sú zabezpečené počas celej letnej sezóny v čase od 1. mája do 30. októbra.

         


        PRIHLÁSTE SA NA ODBER NOVINIEK